Introduction to Hand Therapy

DAY 1

Wednesday 27th November 2019

8.15 - 8.20	Registration	Anicia Baron/Ella Donnison
8.20am-8.30am	Welcome and introduction	Anicia Baron/Ella Donnison
(10mins)		
8.30am- 9.45am	Pure & functional anatomy of the bones and soft tissue	Di Langford (functional
(1hrs 15mins)	of the hand and forearm	anatomy)
		Emma Bamford (pure anatomy)
9.45am-10.25am	Introduction to Hand Therapy and assessment	Helen Reader
(40mins)		
10.25-10.45am	Tea/ Coffee	
(20mins)		
10.45am-	Peripheral Nerves	lan Shelton
11.45am		
(60mins)		
11.45am-	Pain (lecturer)	Ellen Bramall
12.30pm		
(45mins)		
12.30pm-1.15pm	Lunch	
(45mins)		
1.15pm-1.50pm	Range of movement (focus on practical aspects)	Sarah Rawson
1.50pm-2.30pm		
(4 x 40 mins – 38 mins teaching)		
	Muscle testing / dynamometry	Need Speaker
	Sensory loss	Sally Thurgarland
	Palpation	Sarah Harlington
2.30pm-2.45pm	Tea/ Coffee	

(15mins)		
2.45pm-3.20pm	Practical assessment workshops continued	See above
3.20pm-4.00pm		
4.05pm-4.35pm	Wound healing. SURGEON	Surgeon -Jill Arrowsmith
(30mins)		
4.35pm-5.35pm	Dupuytren's Disease (surgeon & therapist)	Jill Arrowsmith/Anicia
(60mins)		Baron

DAY 2

Thursday 28th November 2019

8.00 - 8.20	Registration	Anicia Baron/Ella
		Donnison
8.20 - 8.30	Review	Anicia Baron/Ella
		Donnison
8.30 - 9.15	Fractures (finger, hand & wrist) - bone healing,	Liz Radbourne
45mins	summary of fractures, treatment & therapy	
9.15-9.50	Common soft tissue injuries & conditions - treatment	Katie Horton
40mins	& therapy	
9.50 - 10.10	Tea/ Coffee	
10.10-10.40	Flexor tendons – surgical management	SURGEON – Mr Russell
10.40-11.10	Flexor tendons – therapeutic management	Helen Bateman
11.10 - 11.40	Extensor tendons – surgical management	SURGEON – Mr Russell
11.40 - 12.10	Extensor tendons – therapeutic management	Chloe Kirk
12.10 - 1.55	Lunch	
45mins		
13.00 -	Oedema	Lucy Hamilton / Gemma
15.15pm (4 x		Johnson
45 mins – 43 mins teaching	Pain	Louise Amandini
)	Exercises/ stiffness	Helen Bateman
	Scars	Carole Henderson
15.15 – 15.30	Tea / coffee	
15.30 - 16.15	Treatment workshops continued	See above
16.20 - 16.50	Tendon case study	Chairperson (s)

DAY 3

Friday 29th November 2019

8.20	Registration	Anicia Baron/Ella Donnison
8.30 - 8.45	Review	Anicia Baron/Ella Donnison
8.45 - 9.15	Osteo-arthritis, pathology, aetiology and surgery	Helen McKenna
9.15 - 10.15	Therapy for OA	Victoria Jansen
10.15 - 10.45	Psychological aspects of hand injury	Laura Adamson
10.45 - 11.05	Tea/ coffee	
11.05 - 11.30	Fractures Case Study	Chairperson (s)
11.30 - 12.00	Case Study	Chairperson (s)
12.00 - 12.45	Lunch	
12.45 - 13.15	Introduction to splinting	Laura Goodman
13.15 - 14.15	Splinting workshop (1:10 ratio – 4 lecturers)	Anicia Baron/Ella
		Donnison/Laura Goodman
14.15 – 14.35	Tea/ Coffee	
14.35 – 15.45	Exam	
15.50	Close	Anicia Baron/Ella Donnison