Introduction to Hand Therapy

DAY 1

Wednesday 6th November 2019

8.15 – 8.20	Registration	Anicia Baron/Ella Donnison
8.20am-8.30am	Welcome and introduction	Anicia Baron/Ella Donnison
(10mins)		
8.30am- 9.45am	Pure & functional anatomy of the bones and soft tissue	Di Langford (functional
(1hrs 15mins)	of the hand and forearm	anatomy)
		Emma Bamford (pure
		anatomy)
9.45am-10.25am	Introduction to Hand Therapy and assessment	Helen Reader
(40mins)		
10.25-10.45am	Tea/ Coffee	
(20mins)		
10.45am-	Peripheral Nerves	Ian Shelton
11.45am		
(60mins)		
11.45am-	Pain (lecturer)	Ellen Bramall
12.30pm		
(45mins)		
12.30pm-1.15pm	Lunch	
(45mins)		
1.15pm-1.50pm	Range of movement (focus on practical aspects)	Sarah Rawson
1.50pm-2.30pm		
(4 x 40 mins – 38		
mins teaching)		
	Muscle testing / dynamometry	Chloe Kirk
	Sensory loss	Helen Reader
	Palpation	Sarah Harlington
2.30pm-2.45pm	Tea/ Coffee	

(15mins)		
2.45pm-3.20pm	Practical assessment workshops continued	See above
3.20pm-4.00pm		
4.05pm-4.35pm	Wound healing. SURGEON	Surgeon -Jill Arrowsmith
(30mins)		
4.35pm-5.35pm	Dupuytren's Disease (surgeon & therapist)	Jill Arrowsmith/Anicia
(60mins)		Baron

DAY 2
Thursday 7th November 2019

8.00 – 8.20	Registration	Anicia Baron/Ella
0.00 0.20	registration	Donnison
		26111113611
8.20 - 8.30	Review	Anicia Baron/Ella
		Donnison
8.30 – 9.15	Fractures (finger, hand & wrist) - bone healing,	Anicia Baron / Ella
45mins	summary of fractures, treatment & therapy	Donnison
431111115		
9.15-9.50	Common soft tissue injuries & conditions - treatment	Katie Horton
	& therapy	
40mins		
0.50 40.40	Tow/Coffee	
9.50 – 10.10	Tea/ Coffee	
10.10- 10.40	Flexor tendons – surgical management	SURGEON – Mr Russell
	The service of the se	
10.40-11.10	Flexor tendons – therapeutic management	Helen Bateman
11.10 – 11.40	Extensor tendons – surgical management	SURGEON – Mr Russell
11.40 – 12.10	Extensor tendons – therapeutic management	Chloe Kirk
11.40 - 12.10	Extensor tendons – therapeutic management	CHIOC KIIK
12.10 – 1.55	Lunch	
45mins		
12.00	Ondows	Lucillandikan
13.00 -	Oedema	Lucy Hamilton
15.15pm (4 x	Pain	Gemma Johnson
45 mins – 43		Germina vermiseri
mins teaching	Exercises/ stiffness	Helen Bateman
)		
	Scars	Carole Henderson/Laura
		Hewitson
15 15 15 20	Ton / soffee	
15.15 – 15.30	Tea / coffee	
15.30 - 16.15	Treatment workshops continued	See above
	2 2.	
16.20 - 16.50	Tendon case study	Chairperson (s)

DAY 3
Friday 8th November 2019

8.20	Registration	Anicia Baron/Ella Donnison
8.30 – 8.45	Review	Anicia Baron/Ella Donnison
8.45 – 9.15	Osteo-arthritis, pathology, aetiology and surgery	Helen McKenna
9.15 – 10.15	Therapy for OA	Victoria Jansen
10.15 – 10.55	Psychological aspects of hand injury	Vicky Owers
10.55 – 11.15	Tea/ coffee	
11.15 – 11.45	Fractures Case Study	Chairperson (s)
11.45 – 12.15	Case Study	Chairperson (s)
12.15 – 13.00	Lunch	
13.00 – 13.40	Introduction to splinting	Laura Goodman
13.40 – 15.10	Splinting workshop (1:10 ratio – 4 lecturers)	Anicia Baron/Ella Donnison/Laura Goodman/Emma Bamford
15.10	Close	Anicia Baron/Ella Donnison